- Er staan 240 woningen waarvan 97% eengezinswoningen en 78% koopwoningen (*)
- Er staan 56 gemeentelijke- en rijksmonumenten in het kleine centrum.
- Bovendien is het centrum een beschermd Stadsgezicht.
De huizen in de kern van Batenburg gebouwd zijn voor het overgrote deel “oude” huizen.
- 63% (152 huizen) is gebouwd tussen <1700-1980, een periode waarin isolatie van huizen niet of nauwelijks speelde.
- 30% (74 huizen) is gebouwd tussen 1980-2000 de periode waarin als er geïsoleerd werd dat met materialen gebeurde die nu niet meer als van voldoende isolatiewaarde gelden
- 7% (15 huizen) is gerealiseerd in de laatste twintig jaar toen isolatie van woningen volop in de aandacht stond.
Wie in de jaren 80 en 90 isolatie heeft aangebracht zit nu met isolatiemateriaal dat niet meer beantwoordt aan de huidige, aardgasvrije, standaard; (bijv. dubbel glas toen, HR++ glas nu). De vraag is zelfs of ‘aardgasvrij’ voor deze huizen mogelijk en betaalbaar is. Dat geldt m.n. voor de vele oudere huizen, vaak in bezit van mensen op leeftijd voor wie dat niet rendabel zal zijn.
De monumentenstatus van Batenburg
Er staan 56 monumenten in Batenburg, 24 rijks- en 32 gemeentelijke monumenten.
Het isoleren van monumenten kent specifieke problemen vanwege:
- bouwtechnische beperkingen zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van HR++ glas in de smalle raamsponningen.
- voorschriften en regels die het aanbrengen van isolatie bemoeilijken. Wat bij later gebouwde huizen vaak eenvoudig is; het vullen van de spouwmuren, aanleggen van vloerverwarming, dakisolatie is in monumenten vaak niet mogelijk of vraagt gecompliceerde ingrepen.
Het beschermd stadsgezicht is een volgende moeilijkheid.
Zonnepanelen en warmtepompen mogen niet zichtbaar zijn en veel huizen zijn zowel van de voorkant als de achterkant zichtbaar.
Niet alleen voor de monumenten maar voor alle gebouwen in het beschermde stadsgezicht is het aanbrengen van alternatieve energie- voorzieningen zoals zonnepanelen en warmte- en hybridepompen daarom een probleem. (beschermd stadsgezicht omvat bijna gehele kern)
Mogelijkheden voor wijkverwarming
Maar het is juist deze compactheid van de bebouwing van de kern Batenburg en de ligging aan de Maas die mogelijkheden voor collectieve oplossingen biedt.
- De kern van het stadje is duidelijk omgrensd, het is te zien als een compacte wijk van 240 woningen. Dat zou de mogelijkheid geven om een vorm van wijkverwarming aan te brengen. Daarmee zouden een hoop problemen die de geschetste monumentenstatus veroorzaken opgelost kunnen worden.
- Het unieke karakter van Batenburg zou in stand blijven en veel bezitters van monumenten en oude huizen zouden zo kunnen bijdragen aan de energietransitie. En de gehele kern van Batenburg zou gasvrij gemaakt kunnen worden.
- De Maas is een geschikte warmtebron voor duurzame warmte systemen.
(*) de getallen, overgenomen van Allecijfers.nl zijn indicatief. ( niet al hun cijfers lijken te kloppen)